Acest website foloseste cookie-uri. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe

Preferăm cremele fără parabeni, dar... ce sunt parabenii?

Preferăm cremele fără parabeni, dar... ce sunt parabenii?

Parabenii sunt conservanţi utilizaţi într-o gama largă de produse de îngrijire personală şi alimente, cu rolul de prevenire a dezvoltării microbilor. Aceste substanţe chimice afectează sistemul endocrin şi pot fi absorbite prin piele, sânge şi sistemul digestiv.

Unde se găsesc?

Cel mai frecvent, parabenii apar în şampoane, balsamuri, loţiuni pentru curăţare facială, geluri de duş şi scruburi.

Cum sunt notaţi pe etichetă?

Parabenii sunt, de fapt, o serie de substanţe chimice distincte, cu o structură moleculară similară, a căror denumire conţine în mod convenţional sufixul „paraben”. Câteva dintre aceste substanţe apar în mod frecvent pe etichetele produselor de îngrijire personală: ethylparaben, butylparaben, methylparaben, propylparaben, isobutylparaben şi izopropylparaben. Cel mai des sunt întâlnite methylparaben şi propylparaben.

Şi, totuşi, ce sunt parabenii?

Parabenii se găsesc cel mai frecvent în produsele de îngrijire personală care au o formulă pe bază de apă - cum ar fi şampoane, balsamuri, loţiuni şi geluri de duş, scruburi – deoarece descurajează devoltarea microbilor.

Recomandările internaţionale au stabilit limitele maxime de concentraţie a unui paraben (0.4%) şi a tuturor parabenilor (0.8%) dintr-un singur produs cosmetic, dar aceste limite nu ţin cont de expunerea unui individ la parabenii din mai multe produse cosmetice folosite pe parcursul zilei.

Au fost depistaţi parabeni în aproape toate probele de urină prelevate de la adulţi, în SUA, indiferent de originea etnică, socio-economică sau geografică. Într-un studiu de biomonitorizare, s-au măsurat niveluri mai ridicate de parabeni la femei şi adolescente adulte comparativ cu bărbaţii de aceleaşi vârste. Şi asta deoarece femeile folosesc în mod incontestabil mai multe cosmetice decât bărbaţii şi se expun unor doze de parabeni mai ridicate.

Un studiu din 2004 realizat în Marea Britanie a detectat urmele a cinci parabeni în tumorile mamare la 19 din 20 de femei studiate. Acest mic studiu nu dovedeşte o relaţie de cauzalitate între parabeni şi cancerul de sân, dar este important deoarece a detectat prezenţa intactă a parabenilor – nealteraţi de metabolismul corpului – fapt care este un indicator al capacităţii substanţei de a pătrunde în organism şi de a se depozita în ţesutul mamar.

Parabenii nu sunt solubili în apă şi pot penetra pielea. Drept urmare, aplicarea repetată a unui produs sau mai multor produse care conţin parabeni ar putea reprezenta o expunere în formă continuă.

Care sunt pericolele pentru sănătate?

Disfuncţiile endocrine: Parabenii sunt potenţiali perturbatori ai sistemului endocrin, datorită capacităţii lor de a imita estrogenul. Studiile demonstrează că, la concentraţii suficiente, parabenii pot creşte înmulţirea celulelor de cancer de sân MCF-7, care sunt adesea folosite că o măsură sensibilă a activităţii estrogenice.

Aşa-numiţii parabeni cu "catenă lungă" (butylparaben, isobutylparaben, izopropylparaben şi propylparaben) au cea mai puternică activitate estrogenică dintre parabenii utilizaţi pe scară largă în produsele de îngrijire personală.

În plus faţă de efectele directe estrogenice, parabenii pot bloca hormonii androgeni (de exemplu, testosteron) pot inhiba enzimele care metabolizează estrogenul.

Cancerul de piele: Aplicarea pe piele a produselor care conţin parabeni – în special methylparaben – poate duce la deteriorarea celulelor şi poate perturba înmulţirea celulară. Aplicarea zilnică poate creşte concentraţia de methylparaben din organism, deoarece nu este complet metabolizat (şi eliminat). Parabenii combinaţi cu alte substanţe chimice estrogenice au potenţialul de a influenţa dezvoltarea melanomului malign, o formă de cancer de piele.

Afectarea dezvoltării normale şi a funcţiei de reproducere: Parabenii propyl- şi butyl- par a reduce producţia de spermă şi pot conduce la niveluri reduse de testosteron, în timp ce methyl- şi ethyl- parabenii nu afectează producţia de spermă. În plus, un studiu a constatat că expunerea mamei la butylparaben în perioada de sarcină şi alăptare afectează dezvoltarea organelor reproducătoare ale copilului. Propyl şi butyl parabenii afectează sistemul reproducător masculin în special.

Alte studii de laborator sugerează că expunerea mamei la isobutylparaben în perioada sarcinii poate cauza copilului anxietate şi tulburări de comportament.

Cum evităm parabenii?

Căutaţi produse cosmetice marcate că fiind fără parabeni şi verificaţi cu atenţie lista de ingrediente. Mulţi producători de cosmetice organice sau naturale au găsit şi folosesc alternative eficiente la parabeni.

sursa: www.safecosmetics.org

Leave a Reply

* Name:
* E-mail: (Not Published)
   Website: (Site url withhttp://)
* Comment:
Type Code